Schackböcker

20

Är du intresserad av böcker? Gillar du schack? Letar du efter schackböcker att läsa? Den här sidan låter dig dela med dig av dina tips och rekommendationer om olika schackböcker värda att läsa. Vissa böcker är på svenska, medan andra är på engelska. Böckerna har många schackteman: öppning, mitt och slutspel.
Du kan hitta nuggets som hjälper dig att bli en bättre spelare, oavsett om du är nybörjare eller skicklig spelare.

Du kan söka på nätet efter författaren och titeln för att hitta butiker som säljer boken. Du kan hitta andrahandsexemplar av vissa böcker som är slut.

Här är tipsen för 30 fantastiska schackböcker. Den här listan innehåller två bonustips: en novell och en roman med schacktema. Njut av!

30 fantastiska schackböcker

Den här listan kan delas in i tre grupper: 10 tidlösa klassiker (moderna mästerverk), 10 moderna mästerverk (äntligen) och 10 guldbitar för nybörjare (äntligen).

10 tidlösa klassiker

Mitt system – Nimzowitsch

Nimzowitschs klassiska, banbrytande verk från 1925 studerades av många av de främsta stormästarna runt om i världen och nominerades till Artur Yusupov-priset för 1900-talets bästa schackbok. Det är svårt att överskatta effekten av den här boken på dagens schacktänkande. Många av termerna vi nu använder, inklusive utpost, utkast och blockad, uppfanns av Nimzowitsch. Mitt system täcker alla faser och väsentliga aspekter av schack. Läsaren kommer att få en gedigen förståelse för positionen och avancerade begrepp som profylax och överbevakning samt manövrering mot svaghet. Det hela är gjort på ett roligt och lärorikt sätt.

Zürich 1953 – Bronstein övervägs

Många anser att det är den mest otroliga turneringsbok som någonsin skrivits. David Bronstein skrev mycket lärorikt och pedagogiskt om den starka kandidatturneringen i Zürich 1953. Vassiliev Smyslov vann (medan svenske Gideon Stahlberg kämpade för att hävda sig i den hårda konkurrensen). Han vann även rätten till en VM-match med Botvinnik. Den legendariska turneringsboken innehåller 30 omgångar med 210 fullständigt kommenterade spel, varav många är exceptionella mästerverk. En av de bästa turneringsspelarna skrev boken. Det innehåller spel från 11 världsspelare, inklusive Smyslov och Keres, Reshevsky och Petrosian.

Schackkavalkad I & II – Richter

Det finns många sätt du kan njuta av schackets glädje. Kurt Richters böcker är ett utmärkt ställe att börja. Hans schacklitteratur fokuserar på schackets skönhet och harmoni, såväl som dess oändliga källa till idéer och perfekt balans. Dessa historier berättas genom humoristiska positioner och överraskande lösningar från många spel. Den här boken är en schackbilderbok och en underhållningsbok för alla schackfantaster. Schackkavalkad skrevs av Richter. Den finns i två delar, en i svensk översättning. Dover, ett engelskt bokförlag, ger ut båda böckerna. Dessa böcker är viktiga för alla som är intresserade av dessa berömda rader.

Kotov: Vägen till schackmästerskap

The Way to Chess Mastery är en banbrytande och innovativ träningsbok av Alexander Kotov. Kotov förklarar utförligt och lärorikt hur en schackstormästare tänker istället för att använda komplicerad schackteori. Den här boken anses vara Sveriges stränga första bok om schackträning. Alexander Kotov uttalade i sin klassiker, “Du kan praktiskt taget arbeta dig upp till en stormästartitel” i schack.

Konsten att vinna i schack: Kotov, Keres

Alexander Kotov och Paul Keres, ryska stormästare, skrev “Konsten att vinna i schack”. Det var ett ambitiöst försök att få fantastiska spelare att lära sig “kungens strategi, taktik och attack” och “hur man försvarar sig i svåra situationer.” Det blev en stor framgång. Den här klassikern är fortfarande en bra bok om mellanspelet schack. Paul Keres (känd som den mest framstående spelaren som inte blev världsmästare) och Alexander Kotov (en av de mest framstående sovjetiska stormästarna) har skrivit fyra kapitel vardera om den fas av schack då de flesta partier avgörs. Kotov skriver första kapitlet om anfallsspel. Keres diskuterar sedan försvarsspel. Slutligen tar Kotov upp olika bondeformationer i centrum. Därefter introducerar Keres oss till analysens konst.

Mikhail Tals liv och spel – Tal

Hans berättelse är ett måste att läsa för alla schackfantaster. Tal, journalist och schackspelare, intervjuade sig själv. Varje era i Tals schackkarriär börjar med en intervju där journalisten Tal ställer frågor till Tal om de senaste händelserna. Tal är generös med sin berättelse. Tal är öppen med sina misstag och svagheter. Flera kommentarer följer varje intervju. Dessa kommentarer är utmärkta. Han förklarar tydligt vad som händer. Det finns många varianter för att illustrera orden. Bokens största tillgångar är Tals unika delar. Den här boken kommer att öppna nya vyer inom schack för dem som inte känner till Tals energi, fantasi och vilja. Denna tidlösa klassiska schackbok kommer aldrig att glömmas!

Vukovic, attackkonsten i schack

Konsten att attackera i schack, den mest populära och mest kända boken om att attackera kungen, är lika viktig för denna aspekt av spelet som “Mitt system”, som hänvisar till positionsschack. Det finns 12 kapitel i boken som bygger på varandra. Kunskapen kan utökas successivt och tillämpas på nya tjänster. Därför bör hela boken läsas från början till slut. Det sista kapitlet fokuserar på att attackera kungen som en del av ett parti. Du kommer också att lära dig hur du attackerar en kung med din hjälp eller utan den och vad du ska göra för att få den att flytta till drottningen. De flesta attacker görs på kungens vinge, så de flesta exemplen i boken kan hämtas från denna hållning. Det klassiska löparoffret på H7 ges ett kapitel.
Tydliga (vilket är relativt eftersom detta är schack) regler används för att avgöra om attacken lyckas. Lär dig hur du får ut det mesta av linjer, diagonaler och rader som leder till motståndarens position och hur du använder bönderna för att förbättra attacken. Du får också inblick i de olika faserna av en attack. Vukovic ger också råd om hur man försvarar sig mot sådana attacker. Du kommer också att lära dig om mattmönstren som indikerar en offervariants hälsa. Exakt (relativt eftersom detta är schack) är där regler används för att avgöra om attacken kommer att lyckas. Lär dig hur du får ut det mesta av linjer, diagonaler och rader som leder till motståndarens position och hur du använder bönderna för att förbättra attacken. Du får också inblick i de olika faserna som en attack går igenom. Vukovic ger också råd om hur man försvarar sig mot sådana attacker. Du kommer också att lära dig om mattmönstren som indikerar en offervariants hälsa. Exakt (relativt eftersom detta är schack) är där regler används för att avgöra om attacken kommer att lyckas. Lär dig hur du får ut det mesta av linjer, diagonaler och rader som leder till motståndarens position och hur du använder bönderna för att förbättra attacken. Du får också inblick i de olika faserna som en attack går igenom. Vukovic ger dig också tips för att försvara dig mot sådana attacker. Du kommer också att lära dig om mattmönstren som indikerar en offervariants hälsa. Hur man använder bönderna för att förstärka attacken. Även hur man förstår de olika faserna av en attack. Vukovic tipsar också om hur man försvarar sig mot sådana attacker. Du får också detaljerad information om alla mattmönster som kan indikera om en offervariant har ett hälsotillstånd. Hur man använder bönderna för att förstärka attacken. Även hur man förstår de olika faserna av en attack. Vukovic tipsar också om hur man försvarar sig mot sådana attacker. Du får också detaljerad information om alla mattmönster som kan indikera om en offervariant har ett hälsotillstånd.

Shereshevsky – Slutspelsstrategi

Denna klassiker är en tidlös guide för att förstå och beskriva strategiska slutspel. Det rekommenderas starkt. Detta är den mest lästa boken om slutspelet. Den täcker de väsentliga principerna för slutspelet. Dessa inkluderar kungens centralisering och roll, delen av bönderna i slutspelet, hur man byter, skyndar inte, schematiskt tänkande, principen eller två svagheter, kämpar för initiativet, hur man förhindrar motståndarens motspel och löparen. -par i Endgame. Slutspel med en isolerad d-bonde eller slutspel med två bönder på vardera sidan om damsidan omfattas också. Boken avslutas med ett kapitel om komplexa slutspel. Det rekommenderas starkt. Den här boken kommer att hjälpa dig att bli ofelbart mer framgångsrik i slutspel.

Dvoretskys slutspelsmanual: Dvoretsky

Mark Dvoretskij, som allmänt anses vara den bästa schackläraren i världen, har skapat den mest omfattande guiden till det teoretiska slutspelet. Enkelt, komplext, enkelt eller komplext. Texten kommer att besvara alla dina frågor om positioner. Den är kort. Dvoretsky använder blåfärgade diagram för att markera de viktigaste ställningarna och vanliga svartfärgade diagram för dem som vill gå vidare. Både experter och amatörer hyllade Dvoretskys Endgame Manual som en av de viktigaste böckerna i ämnet. Författaren förstår de utmaningar som läsaren står inför, eftersom 400 sidor text med över 1 000 positioner analyseras i detalj, vilket gör det lätt att bli överväldigad. Han har därför använt två färger för läsaren. Om du letar efter en fördjupning för att förstå alla aspekter av slutspelsteori kan du läsa texten noggrant från början till slut. Om du letar efter praktisk och användbar kunskap snabbt räcker det med att läsa den blå texten. Du kommer att få bättre resultat i båda fallen.

The King: Chess Pieces Donner

Det här är en rolig schackbok! Jenner (1927-1988) var en holländsk stormästare som också var en av de mest produktiva schackförfattarna någonsin. Han var schackjournalist, schackkrönikör och kommentator om turneringar och spel. Han var också en rolig och oförutsägbar kommentator om allt och alla i och utanför schack. Den här boken innehåller hans främsta schackartiklar under hans 30-åriga karriär som redaktör för flera schacktidningar. Du hittar roliga historier om Fischer, Spassky, Botvinnik och schacklegender Petrosian, Bronstein och andra. Även om du inte kommer att kunna lära dig öppningsteori eller förbättra dina taktiska färdigheter, kommer du att skratta och bli underhållen. Den här boken är utan tvekan en av de bästa schackböckerna. Det är en blandning av litteratur och schack. Donner är en framstående författare. Han rekommenderas varmt!

10 moderna mästerverk

Mina stora föregångare (1-5) – Kasparov

Kasparovs briljant skrivna serie (del 1-5) om schackvärldsmästarnas historia. Kampen om världsmästerskapet i schack är en slagfält som har utkämpats genom åren av några av de mest briljanta intellektuella i världen. Kasparovs bokserie My Great Predecessors avslöjar nya insikter och sätter världsmästarna genom det mest utmanande testet. Kasparov, som anses vara den största spelaren genom tiderna, är också intimt bekant med schack i alla dess former. Han analyserar inte bara sig själv med modern kompetens utan använder också de mest kraftfulla schackprogrammens hjälp för att avslöja saker som tidigare gömts i spel som spelats av världsmästare. Kasparov är också tacksam för deras bidrag till utvecklingen och fördjupningen av schack. Han delar sina personliga åsikter om dem. Han sätter också in deras biografier och historier i ett historiskt sammanhang.

Vägen till schackförbättring – Yermolinsky

En amerikansk mästare ger tydliga och läsbara råd om hur du kan förbättra ditt schackspel. Stormästaren Alex Yermolinsky är en av de mest potenta spelarna i Amerika. Han delar många av sina insikter från år av undervisning och schackspel. Vad kan jag göra för att förbättra mitt spel? Det är frågan som alla schackspelare ställer sig. Även om schackspelare vet att det inte finns några enkla svar på denna fråga, är Alex Yermolinsky mer kvalificerad än många att ge råd. Efter att ha studerat den “sovjetiska skolan” för schack, bestämde han sig för att förbättra sitt spel och gradvis höja det från toppen till stormästarnivån. Han delar med sig av många av de lärdomar han har lärt sig genom åren i den här boken. Han undviker “snabbfix” och fokuserar på de kritiska områdena schackförståelse och beslutsfattande vid ett brädspel. Den här boken är underhållande och täcker många nya områden inom schackkunskap.
Ämnena som tas upp inkluderar trädbrytande verktyg och bördan av små förmåner, vilka avvägningar kan vara fördelaktiga, klassiker och datorschack. Boken täcker många viktiga öppningsset, inklusive sätt att hantera “giftiga” men inte nödvändigtvis farliga öppningar. Den här boken rekommenderas till 1800-2200 spelare. Det är en av de stora böckerna som visar hur en modern GM tänker, utvärderar en position och analyserar öppningar. Jag hatar att spela utbytesvarianten på franska med svart mot en spelare på 2300. Det bästa med boken är dess förmåga att inspirera läsaren att studera hans delar. Lycka till!

Suba dynamisk schackstrategi

Den moderna klassikern har hyllats över hela världen! Denna prisbelönta, banbrytande bok fokuserar på ett försummat område av schackstrategi: dynamiken. Publiceringen av Dynamic Chess Strategies var avgörande i kampen om schackidéer. Innan Mihai Suba, den rumänska stormästaren, hade schackförfattare ännu inte insett en av de viktigaste aspekterna av en schackposition: dess dynamiska potential. Suba visade att den traditionella idén om att förbättra ett jobb ofta är irrelevant och ineffektiv. Han visade också att den klassiska strategin kan hjälpa dig att hitta rätt plan och de efterföljande dragen om den används dogmatiskt. Subas guide är underhållande, informativ och praktisk.

Lär dig av legenderna – Marine

Mihail Marins prisbelönta magiska bok om schack. Han analyserar och förklarar spelidéer från legendariska schackspelare. Lär dig att efterlikna de största mästarna och bli bättre. Mihail Marin visar dig hur schackstorheter som Karpov, Kortjnoj och Fischer, Alekhine (Botvinnik), Rubinstein, Tal, Petrosyan och Alekhine omvandlar fördelen till vinst, försvar till motspel och så vidare. Rubinsteins bländande torn slutspelsteknik; Botvinniks analysförmåga; Tals otroliga hantering av tunga pjäser mot lättare pjäser; Petrosians positionskvalitetsoffer; Fischers styrka som en kung-bonde; Karpovs hantering av slutspel för löpare som inte passar; Korchnoi, rebellen, Carlsen, den nye kungen. Claus Qvist Jessen tecknar bokens huvudpersoner.

Scratch – Weteschnik: Schacktaktik

Detta är en klassisk schackbok och mycket välskriven i berättande format! Det finns en röd tråd som kommer att förbättra dina taktiska förmågor. Det finns många taktiska mönster i boken som du bör känna igen och förstärka din kraft inom. Taktiska färdigheter är det bästa sättet att förbättra ditt spel och öka ens betyg. För den som vill ha fler vinster är detta ett måste att läsa!

Hall tränar schack

Jesper Halls schackbok handlar om hur man spelar schack efter att nybörjarnivån passerat. Det är en revolutionär inom svensk schack! Både tränare och spelare får förslag och vägledning om träning och fördjupning. Den här boken ger insikt i spelets olika faser: öppning, mitt och slutspel. Den förklarar också hur man förstår och tillämpar taktik och strategier i spelsituationer. Jesper Halls personliga erfarenheter som tränare för de främsta juniorerna i landet inspirerade boken. Han delar med sig av sina personliga erfarenheter och guidar läsaren genom allt. Du hittar också råd om hur du förlorar matcher. Han ger råd till spelare och tips om hur man tränar. Hans bästa tips var de som gjorde honom till internationell mästare. Tränare har också mycket att lära av honom. Du kan vända dig till dessa råd för att få hjälp i olika skeden av din schackkarriär. Det är brottsligt att inte läsa den. Du behöver inte köpa det, men om du inte har pengar att låna din väns kopia. Jespers exempel rekommenderas varmt för spelare mellan 1600 och 2200. Ännu fler högt rankade spelare kan dock dra nytta av hans omfattande analys. Främst slutspelskapitlen är av världsklass kvalitet.

Amatör till IM – Hawkins

Högt ansedd bok om schackträning! Hawkins bok lär dig hur du ser vidare efter att du har räknat varianter och nått din horisont. Han förklarar också hur man använder referenspunkter för att mäta korrekt. Långsiktig planering är en viktig aspekt för att förbättra dina färdigheter i slutspelet. Detta kan kombineras med förmågan att visualisera och beräkna. Andra saker som bör tas upp i den här artikeln inkluderar hur man hanterar löpare som kämpar mot vad som kallas en bondevägg. Karlsbadsstrukturen i slutspelet, bondmajoriteten i damvingarna och Ulf Anderssons slutspelshantering. Han namnger referenspositioner efter spelare i alla dessa kapitel, såsom Stecker-positionen, Dvoretsky-positionen och The Stecker-positionen. Han demonstrerar L-barriären i löparens slutspel och försöker alltid hitta rätt positionsidé för att göra det möjligt (och i många fall mycket lämpligt) att spela på önskat sätt. Slutet av varje kapitel kan sammanfattas i fraser som “Var noga med att inte blanda ihop solid och passiv”, “Om du försvarar med material under utan motspel förlorar du sannolikt” eller “ibland är det bättre att ändra strukturen på bönder än att manövrera när ditt mål är att förbättra dina pjäser.” Dessa tips kommer att bli mer uppenbara när du läser texten. “Om du försvarar dig med materialet nedan kommer du sannolikt att förlora”, och “ibland är det mer effektivt att ändra strukturen på bönder istället för att manövrera när du försöker förbättra dina pjäser.” Dessa tips kommer att bli mer uppenbara när du läser texten. “Om du försvarar dig med materialet nedan kommer du sannolikt att förlora”, och “ibland är det mer effektivt att ändra strukturen på bönder istället för att manövrera när du försöker förbättra dina pjäser.” Dessa tips kommer att bli mer uppenbara när du läser texten.

Rowson – Sju dödliga schacksynder

Jonathan Rowson erbjuder oss en annan filosofisk pärla att njuta av. Den här boken hjälper dig att få igång din hjärna. Boken har många utmanande ämnen som hjärnor kämpar för att förstå första gången de går in i hjärnbarken. De blir roligare efter några varv. Ett exempel är att det är omöjligt att bedöma en position. Vad? Det är vad vi gör hela tiden. Rowson menar att schack är ett organiskt spel som ständigt förändras och att det är omöjligt att se på en position ensam. Rowson menar också att det är omöjligt att definiera den kritiska positionen. Boken är centrerad kring sju synder att tänka som kan leda till misstag. Dessa listas i följande ordning: Att tänka på att tänka. Det kallas “blinkande” av Han, som kallar det tomgångstänkande. Önskan att vinna Materialism 5. Egoism 6. Perfektionism 7. Oförmåga att kontakta. Den här boken är fantastisk! Jonathan Rowson, Skottlands mest inflytelserika spelare, har vunnit två brittiska mästerskap.

Rowson – Schack för zebror

Jonathan Rowson, författaren till denna bok, undersöker tre kritiska frågor för alla schackspelare. Rowson tror att lärande bara är möjligt när du går ut ur din komfortzon. Det handlar om att lära sig schack från grunden: att utmana de dogmer som styr vår förståelse. Hur kan du hitta bra drag i olika skeden av spelet med en sådan mental attityd? Är myten om vits fördel i första drag sann? Spelar det någon roll om du spelar med svarta eller vita pjäser? Rowson använder sin akademiska, psykologiska och filosofiska utbildning för att svara på dessa frågor på ett roligt och informativt sätt. Han erbjuder många innovativa idéer för att motverka Whites tidiga initiativ och använder den ytterligare information han får från sin motståndare när han gör det första draget. Två spelare som kämpat för den svarta saken får extra uppmärksamhet: Adorjan och Suba. Flera mentala verktyg finns tillgängliga för att hjälpa läsaren att hantera vardagliga situationer på tavlan och undvika psykologiska fallgropar. Den här boken är en av de mest tillgängliga i ämnet. Det här är en man som tänker längre än de flesta. Rekommenderad! Den här boken är bland de mest tillgängliga i ämnet. Det här är en man som tänker längre än de flesta. Rekommenderad! Den här boken är bland de mest tillgängliga i ämnet. Det här är en man som tänker längre än de flesta. Rekommenderad!

Smith – Öka ditt betyg

Du kan bli din schackcoach genom att öka ditt betyg. Du kommer att lära dig hur du förbättrar dina schackkunskaper och hur du spelar schack. Det är både lärorikt och underhållande, med många personliga perspektiv och erfarenheter från tränaren och hans partners. IM Axel Smith, en hemmafru, skriver boken. Han visar dig hur du ska vara din schacktränare. Han visar dig hur du kan förbättra din spelförmåga med dina spel. Det är både lärorikt och underhållande, med många personliga perspektiv och erfarenheter från Axel och hans träningspartners och studenter. Axel är en utmärkt spelare och var trea i schackmästerskapet. Han brinner dock lika mycket för sitt arbete som schacktränare. Han har tilldelats FIDE-tränartiteln.