Hur började allt?

432

Chess History – En enkel guide om vem som uppfann schack

Schacks historia kan spåras tillbaka runt 1500 år; började i norra Indien och spred sig sedan över den asiatiska kontinenten. Schack tog sig fram via det expanderande islamiska arabiska imperiet till Europa.

Schackreglerna ändrades många gånger fram till 1880 -talet (schackens romantiska era).
Det första officiella världsmästerskapet i schack arrangerades 1886.
1900 -talet revolutionerade schack med uppfinningen av databaser och schackmotorer.

Vem uppfann schack?

Schacks historia går många år, decennier och till och med århundraden tillbaka! Men vem uppfann verkligen spelet vi alla älskar? Vad var ursprunget till denna berömda mentala övning som många miljoner människor spelar?

Schack är känt över hela världen, spelat av många fans, men dess rötter och ursprung är inte klart och kan diskuteras mycket. Det finns en mängd olika legender, historier och vanliga gissningar, utgående från en tvist om var den kom ifrån och slutade med när schacket började.

[gratis] Få de vinster du förtjänar genom att konvertera som Capablanca !!
De flesta kan dock hålla med om att det inte bara var en individ som uppfann det etablerade spelet eftersom det är alldeles för komplext med alla dess regler och koncept för att ett enda enkelt mänskligt sinne ska ha skapat.

Fram till att Wilhelm Steinitz blev den första officiella världsmästaren i schack 1886 var schackspelet i stadig takt. Det var ett spel vi mycket väl kunde ha svårt att känna igen när vi tänker på dagens schack: från ett spel som domineras av intuitivt beslutsfattande, till en kamp mellan schackmotorer.

Så i den följande artikeln kommer vi att utforska de olika rötterna i schackspelet och lära dig schacks historia i ett nötskal.

Schackhistoria – en berömd legend

En gammal legend som många barn till och med kan hitta i sina matematikböcker handlar om den tyranniska indiske kungen, Shahram, och en klok man i sitt rike. Den vise mannen ville övertyga Shihram om vikten av varje invånare i hans rike.

Så uppfann han ett spel för att representera kungariket bestående av kungen själv, hans drottning, torkar, biskopar, riddare och bönder, som alla var viktiga.

Kungen gillade spelet väldigt mycket och förstod att spelet var precis som det verkliga livet. Så, han beordrade alla i sitt rike att spela schack! Shahram erbjöd mannen allt guld och silver som han ville, men den vise mannen ville inte ha någon skatt.

Tillsammans med kungen gick han till en schackbräda och bad honom att lägga ett vetekorn på det första torget, två på det andra och fortsätta fördubbla det tills schackbrädet var fullt.

Först och främst kände kungen sig mycket kränkt, men sedan beordrade han sina tjänare att uppfylla mannens önskan. Desperat förmedlade tjänarna att en så enorm mängd vete inte fanns!